Home » Tips » Guasha » Wat is Sha

Wat is Sha

door | 1 nov, 2019 | Guasha

Oei wat zijn die rode strepen?

Toen ik net aan mijn opleiding tot Guasha therapeut begon, postte ik een foto op facebook van mijn rug die was behandeld door mijn collega. Ik kreeg veel reacties op mijn post van, dat is toch geen reclame? Dat wil je toch niet? Dat doet toch zeer? Vandaar dat ik een blog geschreven heb over Sha.

Guasha therapie komt oorspronkelijk uit Zuidoost Azië. Al ruim 2000 jaar wordt deze schraaptechniek toegepast.

In het westen gebruiken we het woord Guasha als één woord. In het oude China waren het oorspronkelijk twee woorden. Gua en Sha. Gua betekend schrapen en sha betekend zand of zandkorrels. Iets breder gezien betekend Sha deeltjes die het lichaam vervuilen, waardoor de energiestroom stagneert en ziekten kunnen ontstaan.

Als je gaat googelen op Guasha en dan klikt op afbeeldingen dan zie je inderdaad de meest afschrikwekkende plaatjes van mensen met allemaal rode tot soms zwarte strepen op hun rug. Je zou bijna niet meer naar een Guasha therapeut durven als je die plaatjes gezien hebt. Maar wat zijn nou precies al die vlekken en strepen na een Guasha behandeling? Dat is dus de Sha.

Maar wat is sha nu eigenlijk? Hierboven heb ik geschreven dat de letterlijke vertaling van Sha zand of zandkorrel is. Sha zijn afvalstoffen die door de Guasha behandeling zijn losgemaakt.

Wat zijn afvalstoffen?

Hoe gezond we ook proberen te leven we komen altijd in aanraking met afvalstoffen of toxines die in ons lijf terecht komen. Denk hierbij aan via de voeding, luchtvervuiling en staling. Het lijf zal eerst proberen zelf die afvalstoffen uit je lijf te krijgen. Eerst gebeurd dat via de urine of zweten. Lukt dat niet dan gaat het lichaam het proberen door bijvoorbeeld koorts. Zij er dan nog steeds afvalstoffen in je lijf, wil ons lichaam die kwijt en deze worden afgezet in het bindweefsel, spieren of de gewrichten.

In eerste instantie geeft dat weinig problemen. Je merkt er weinig van en het lichaam is de afvalstoffen kwijt. Tot er op een gegeven moment te veel afvalstoffen in het bindweefsel komen te zitten en de energie stagneert. Op dat moment krijg je wel klachten. Dit zijn klachten als vermoeidheid, stijfheid, rugpijn en op den duur kan dit leiden tot bijvoorbeeld een tennisarm of een frozen shoulder.

Als je een Guasha behandeling krijgt, worden de afvalstoffen doormiddel van het schrapen met de Guasha schraper losgemaakt uit het bindweefsel. Doordat de afvalstoffen al zolang in het lichaam zitten worden deze niet herkent als iets dat opgeruimd moet worden. Maar tijdens de Guasha behandeling breken er ook kleine haarvaatjes en komt er een klein beetje bloed vrij. Dat herkend het lichaam wel als iets dat opgeruimd moet worden. Dan gaat het lichaam over tot actie en wordt het bloed samen met de afvalstoffen wel opgeruimd, waardoor de energie weer goed kan stromen en jij van je klachten af komt.

 

Verschillende kleuren sha?

Op de plaatje op google zie je ook verschillende kleuren sha ontstaan. Van lichtrood tot paars en soms zelfs zwart. De kleur van de sha zegt de therapeut iets over de hoeveelheid zuurstof die zich daar nog bevind in het bloed op die plek. Hoe donkerder de sha, hoe langer de afvalstoffen er al zitten en hoe minder zuurstof er nog zit op die plek.

Is het pijnlijk?

Het schrapen en dus ook het ontstaan van Sha mag geen pijn doen. Wel kan het gevoelig of scherp aanvoelen tijdens de behandeling. Na de behandeling kunnen de sha plekken beurs aanvoelen als een blauwe plek.

Gaat de sha weer weg?

Als de afvalstoffen zijn losgemaakt en het lichaam gaat de afvalstoffen en het kleine beetje bloed opruimen is het heel belangrijk dat je veel water drinkt. Op die manier kan het lichaam de afvalstoffen goed kwijt raken via de urine.

Als je lichaam verder in goede conditie is verdwijnen de licht rode delen volledig binnen een paar dagen. Zijn er echter veel een donker gekleurde sha plekken kan het 3 tot 7 dagen duren voor het is weggetrokken.

Sha is dus ondanks dat het er misschien eng uit ziet juist een teken dat het lichaam bezig is beter te worden. Als je regelmatig een Guasha behandeling ondergaat zul je ook meteen merken dat de hoeveelheid sha minder wordt. Dit betekend dus dat er minder afvalstoffen zijn opgeslagen in het bindweefsel en dat energie vrij kan stromen en er minder kans is op ziektes.

Wil je het zelf ervaren?

Heb jij wat sluimerende klachten zoals vermoeidheid, stijfheid, rugpijn of juist al ernstigere klachten zoals een tennisarm of een frozen shoulder? Guasha kan hier bij dus goed helpen. Voor meer informatie of vragen kun je altijd contact opnemen via www.guasha-dinka.nl dan kunnen we bespreken wat Guasha voor jou kan betekenen.

Over Dinka

Dinka is de drijvende kracht achter Guasha-Dinka. Iedere week zal zij bloggen over alles wat met nek en schouder klachten en guasha te maken heeft.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin