Home » Tips » Nek en schouders » Tips tegen nek en schouderklachten vanuit de TCM

Tips tegen nek en schouderklachten vanuit de TCM

door | 5 jan, 2020 | Nek en schouders, TCM

Vanuit de Guasha bekijk ik nek- en schouderklachten ook vanuit de traditionele Chinese geneeskunde hoek.
In mijn praktijk behandel ik veel mensen met nek- en schouderklachten. Vaak lopen die mensen al langer met pijn klachten, slaapklachten en vermoeidheid. In de westerse geneeskunst wordt er vaak symptomatisch gekeken naar de schouder. Even een spuit cortico’s er in even los maken en u kunt weer door voor een paar weken. In de Chinese geneeskunde kijken we ook naar de onderliggende oorzaak die de klachten kunnen veroorzaken.

Invasie van wind koude

Iedereen kent het wel dat las je te lang op de tocht zit dat je daar een stijve nek van kunt krijgen. Dit heeft er mee te maken dat je nek spieren veel te doen moeten hebben. Als er steeds maar toch op staat raken je nek spieren overbelast van het opwarmen.
In de Chinese geneeskunde spreken we dan van “een invasie van windkoude” met andere woorden er is wind en koude via de nek de meridianen in je nek binnen gekomen. Dit kan zijn door bijvoorbeeld airco, ventilatoren, slapen zonder deken over je nek en naar met winderig weer naar buiten zonder sjaal. Dit zorgt er voor dat de energie in de meridianen blokkeert en pijn gaat doen. Deze pijn komt en gaat en wordt vaak erger als het koud en winderig weer is.

Bloedstagnatie door trauma

Bij bloedstagnatie door trauma wordt de pijn veroorzaakt door een verminderede bloeddoorstroming. Dit kan onderandere ontstaan door blessures en overmatig gebruik van de nek en de schouder door bijvoorbeeld een lange tijd achter een computerscherm te zitten of op je tablet of telefoon te kijken. Dit kan echter ook ontsaan door afvalstoffen die zich ophopen in het bindweefsel en de doorbloeding belemmeren. Deze pijn voelt vaak scherp aan.
Gebrek aan Qi circulatie in de meridianen
Meridianen lopen over je hele lichaam. Je nek en schouders delen een aantal meridianen. Als in die meridianen de Qi niet goed stroomt, zal de doorbloeding in de nek en schouders ook een stuk minder zijn wat weer voor klachten zorgt, vaak gepaard met een tintelend en doof gevoel in de vingers.

Verstoring van de organen

In de Chinese geneeskunde wordt gewerkt met meridianen. Deze meridianen zijn gekoppeld met de verschillende organen. Als de energie van dit orgaan verzwakt of verstoord is kan dit leiden tot stagnatie in de meridianen in de nek en de schouder wat weer kan zorgen voor pijn. Vaak zijn betrokken orgaan energieën de energie van de lever, galblaas, longen en dunne darm.
De verstoring van de organen kan zowel een fysieke oorzaak of een mentale oorzaak hebben. Zo zal boosheid de lever energie aantasten en verdriet de longen.

Nek- en schouderklachten verhelpen

Misschien herken je uit de bovenstaande oorzaken wel de pijn die is beschreven of denk je bij een oorzaak van de klachten van dit klopt wel bij mij Dan is een behandeling Guasha-Dinka een hele krachtige manier om nek- en schouder klachten te verhelpen. Guasha zorgt voor een betere doorbloeding en doorstroming van Qi in de meridianen. Daarnaast help Guasha om de orgaan energieën weer terug in balans te krijgen!

Tips om zelf klachten te nek- en schouderklachten te voorkomen

– Draag een sjaal als je naar buiten gaat op een koude en winderige dag om te voorkomen dat er windkoude naar binnen komt.
– Slaap tenminste ook onder een laken ook als het heet is om windkoude te voorkomen
– Pak geen koude dingen vast zonder handschoenen. Een aantal meridianen die over de nek en schouders lopen, lopen ook over je handen. Die kou kan dan de Qi circulatie in je nek en schouders verminderen
– Zit niet te lang stil achter je computerscherm maar doe regelmatig kleine oefeningen tussendoor zodat je spieren niet overbelast raken
– Als je nek- en schouderklachten hebt blijf er niet mee lopen om erger te voorkomen
– Probeer je leven in balans te houden, krop geen emoties op maar ga er mee aan het werk. Emoties hebben een grotere invloed op je fysiek gestel dan je zelf misschien denkt!

Over Dinka

Dinka is de drijvende kracht achter Guasha-Dinka. Iedere week zal zij bloggen over alles wat met nek en schouder klachten en guasha te maken heeft.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin