Zondag 22 december is de kortste dag. Het is het maximale Yin en het begin van de winter. Maar wat is het maximale Yin? Om dat te weten is het belangrijk om te weten wat Yin en Yang zijn.

De oorsprong

Iedereen kent het teken van Yin en Yang. Het Yin Yang symbool komt uit China en de woorden Yin en Yang worden voor het eerst genoemd de I Tjing, een boek dat ongeveer . Dit boek heet de I Tjing en is ongeveer 1000 jaar voor Christus geschreven is in China door Fu Hsi. Hij vertelt in het boek dat alles wat bestaat ontstaan is uit één bron van energie. Dit noemen ze de universele energie en het wordt ook wel Tao of Qi genoemd. Deze energie is dus het begin van alles. Alles om je heen (jijzelf, de natuur, de spullen om je heen, maar ook de sterren en de hele aarde) is ontstaan uit deze energie en deze universele energie zit ook ín alles om je heen.

Die Qi kan zich op twee manieren manifesteren. Die manieren zijn Yin en Yang. Alles dat bestaat heeft dus de universele energie in zich en dit betekent dat alles dat bestaat zowel Yin als Yang in zich heeft. Niets is alleen maar Yin of alleen maar Yang.
Yin en Yang zijn elkaars tegenpool, maar ze vullen elkaar ook aan, ze helpen elkaar en kunnen niet zonder elkaar. Door deze samenwerking ontstaat er een natuurlijke stroom, zoals de wisseling van de seizoenen (lente, zomer, herfst, winter) en het afwisselen van dag en nacht.

 

De betekenis van Yin en Yang

Men gaat er van uit dat yin en yang in eerste instantie symbool stonden voor praktische zaken zoals geografische locaties. Yin was de schaduwzijde van de berg en Yang de door de zon belichte kant van de berg.
vanuit die gedachte is alles ingedeeld in Yin en Yang

Yin                                 Yang
Nacht                             dag
Winter                            zomer
rust                                actie
vrouwelijk                      mannelijk
schaduw                        zon
zwart                              wit

Op het eerste gezicht lijken Yin en Yang tegenstellingen maar dat zijn het niet. Ze bestaan alleen omdat de ander bestaat. Er is niets wat volledig Yin of volledig Yang is, en juist de wisseling hiervan zorgt dat alles in balans is. Zoals je in de tabel kan zien kunnen Yin en Yang niet zonder elkaar kunnen. Zonder nacht is er geen dag, zonder winter is er geen zomer, zonder zwart is er geen wit en anders om.

Maximaal Yin

22 december op de kortste dag is het Yin maximaal. Vanaf die dag begint de winter en een tijd van stilte en rust. De winter dwingt ons te vertragen. Het is de ideale tijd om de energievoorraad aan te vullen en onze krachten te sparen. In de Traditioneel Chinese Geneeskunst is elke seizoen verbonden met een specifiek orgaan in het lichaam, het orgaan dat bij de winter hoort zijn de nieren (Yin) en de blaas (Yang). In de winter is het belangrijk om aandacht te schenken aan onze nier Qi omdat in de winter de energie voorraden sneller opraken.

Naarmate de winter voortduurt groeit het Yang en neemt de Yin weer af. Dat zie je doordat er weer knoppen aan de bomen komen, er komen sneeuwklokjes op en de vogels en andere dieren ontwaken weer. Het Yang blijft groeien tot de langste dag. Dat moment de start van de zomer is maximaal Yang.

Maximaal Yin en nek-en schouderklachten

De winter is ook van invloed op nek- en schouderklachten. De koude vertraagt de Qi stroom en het kacheltje gaat uit. Dat is te voelen aan de onderrug. Daar zit de reflexzone van de nieren. Die is in de winter bij veel mensen heel koud. Door het kacheltje weer aan te wakkeren hebben de spieren in je nek- en schouders meer warmte om goed te kunnen functioneren.

4 tips voor  de winter

1. Ga vroeger naar bed:
De winter is de perfecte tijd om je kracht te sparen en extra rust te nemen. Door voldoende rust te nemen heb je in de lente voldoende energie om nieuwe ideeën uit te voeren.
2. Blijf warm.
We weten het natuurlijk wel, maar in de TCM is het erg belangrijk om je rug, nek en je borstkas bedekt te houden wanneer je naar buiten gaat. Vergeet je sjaal niet! Thuis hou je ook je voeten lekker warm, draag slippers want koude trekt op via de vloer.
3. Pas je maaltijden aan.
Eet geen rauwkost, minder zuivel en minder koud voedsel, deze koelen het lichaam. Eet warme maaltijden, soep, volle granen, veel groentes en stamppotten. Geroosterde noten: vooral walnoten en kastanjes zorgen dat je Nier Qi wordt aangevuld.
4. Drink water.
De winter organen, nieren en blaas, zijn verbonden met het water element, drink dus genoeg water. Zorg er wel voor dat het water op kamertemperatuur is. Te koud water moet eerst worden opgewarmd en put de milt energie uit

Voel jij je in de winter toch moe en futloos? Als je aan je onderrug voelt, voelt deze dan koud aan? Kijk hoe ik je kan helpen op www.guasha-dinka.nl